A NEK-4689/2009. számú ügy

Kisebbségi önkormányzat helyiséghasználatával kapcsolatos panasz

                                                                       

 

A panasz tárgya, az érintett kisebbségi közösség: 

A helyi önkormányzat a helyi cigány kisebbségi önkormányzat számára biztosított helyiség használatát megszüntette

 

cigány kisebbségi közösséget érint

A panasz tartalma és a vizsgálat menete:

A cigány kisebbségi önkormányzat elnöke kért segítséget amiatt, hogy a városközpontban fekvő helyiségük használatát az önkormányzat megszüntette arra való hivatkozással, hogy az épületben a továbbiakban egy megyei közintézményt helyeznek el. Az eljárás során egy alkalommal kaptak ígéretet arra, hogy mégis a helyiségben maradhatnak, ám ez később nem teljesült.

 

A vizsgálat keretében tájékoztatást kértünk arról, hogy miként biztosítja a helyi önkormányzata cigány kisebbségi önkormányzat számára a testületi működéshez szükséges helyiséghasználatot, illetve felvilágosítást kértünk a használati jog megváltoztatását megalapozó tényekről is. Ehhez kapcsolódóan a helyi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának, és a kisebbségi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásának megküldését is kértük.

 

 

Megállapítások, intézkedések:

 

A csatolt dokumentumokból kitűnik, hogy a kisebbségi önkormányzat helyiséghasználatát a helyi önkormányzat bérleti jogviszonyként kezelte, a jogügylettel a településüzemeltető szerv foglalkozott. A rendelkezésre bocsátott iratanyag alapján a bérleti jogviszony felmondását megelőzően a helyi önkormányzat képviselő-testülete nem tűzte ülésének napirendjére a kisebbségi önkormányzat helyiséghasználatával kapcsolatosan tervezett változtatást. A településüzemeltető szerv feljegyzéséből kiderült, hogy két irodahelyiséget felajánlottak a cigány kisebbségi önkormányzat számára, amely azokat nem fogadta el. Megelőzően érdemben (helyi önkormányzat-kisebbségi önkormányzat) nem folytattak egyeztetést a kisebbségi önkormányzattal.

 

A vizsgálatot annak megállapításával zártuk le, hogy a helyi önkormányzat megsértette a Nektv. rendelkezését azzal, hogy nem szabályozta szervezeti és működési szabályzatában normatív módon a kisebbségi önkormányzatok helyiséghasználatának rendjét, és az addig rendelkezésre álló helyiség használati jogának megvonását megelőzően nem egyeztetett érdemben a kisebbségi önkormányzattal. A fentiek miatt sérült a kisebbségi önkormányzat önkormányzáshoz való joga. A jogsérelem orvoslása érdekében kezdeményezéssel éltünk a helyi önkormányzat képviselőtestületénél, hogy módosítsa szervezeti és működési szabályzatát, és rögzítse benne a kisebbségi önkormányzatok helyiséghasználatának biztosításáról szóló rendelkezést, egyidejűleg rögzítse a követendő eljárási rendet, illetve tűzze napirendjére és a kisebbségi önkormányzattal együttműködve tisztázza a használati jog megszűnése körül kialakult vitát.

 

A helyi önkormányzat a kezdeményezést megvitatta, és rögzítette szervezeti és működési szabályzatában a kisebbségi önkormányzat helyiséghasználatára vonatkozó rendelkezését, szabályozta az eljárási rendet is. Tájékoztatót kaptunk arról is, hogy bár az ülésre a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjét meghívták, az ott folyó egyeztetésen nem vett részt. Arról is informáltak, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat más helyi kisebbségi önkormányzathoz hasonlóan a helyi önkormányzati testületek üléseinek lebonyolításához használt helyiséget igényelheti tevékenységéhez. A korábban felajánlott két irodahelységet jelenleg nem helyi önkormányzati fenntartású, közfeladatot ellátó szervek bérlik.