A NEK–324/2010. számú panaszügy

közfoglalkoztatással kapcsolatos ügy

 

A panasz tárgya, az érintett kisebbségi közösség:

A panaszos azt kifogásolta, hogy nem alkalmazták közfoglalkoztatottként, a beadványozó cigány származású.

 

 

A panasz tartalma és a vizsgálat menete:

A panaszos a jegyzőtől kapott egy értesítést arról, hogy közcélú dolgozóként kívánják foglalkoztatni, munkaszerződést azonban nem kötöttek vele. A polgármesteri hivatalban a közcélú munkáról folytatott egyeztetés során a polgármester úgy döntött, hogy mégsem alkalmazza közfoglalkoztatottként.

A panaszban foglaltak tisztázása érdekében az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény alapján vizsgálatot indítottunk. Ennek keretében tájékoztatást kértünk a jegyzőtől.

 

 

Megállapítások, intézkedések:

A jegyző soron kívül válaszolt a megkeresésünkre. Leírta, hogy a panaszos a tanácsára ismét regisztráltatta magát a regionális munkaügyi központ kirendeltségénél álláskeresőként. Ez tette lehetővé, hogy levelünket követően az önkormányzat már újra foglalkoztathatta a beadványozót – előzetesen együttműködőként – közcélú munkavégzés keretében.

A vizsgálat során kiderült, hogy a jegyzőnek azért kellett megszüntetnie a panaszos aktív korúak ellátására való jogosultságát, mert az állami foglalkoztató szerv együttműködési kötelezettség megszegése miatt törölte az álláskeresők nyilvántartásából.

Felhívtuk a panaszos figyelmét a regionális munkaügyi központ kirendeltségével és a közcélú munkát szervező polgármesteri hivatallal történő együttműködés fontosságára.