A NEK-231/2010. számú panaszügy

Szociális panasz

                                                                       

A panasz tárgya, az érintett kisebbségi közösség: 

A panasz lakcímbejelentéssel kapcsolatos.

A panaszos roma származású.

A panasz tartalma és a vizsgálat menete:

A panaszos azért fordult hozzánk, mert őt és családját – feltehetőleg roma származásuk miatt – a jegyző nem engedi bejelentkezni a településen, bár anyósa lakásában huzamosabb ideje élnek. A panaszos elmondása szerint ennek következményeként gyerekei nem tudtak óvodába járni, férje pedig nem részesülhetett szociális segélyben.

Az ügyben tájékoztatást kértünk a település jegyzőjétől, levelünkre azonban semmilyen választ nem kaptunk, ezért ismételten a jegyzőhöz fordultunk és a község polgármesterének is jeleztük, hogy a jegyző nem tett eleget válaszadási kötelezettségének. Mivel az elmúlt egy évben a panaszban foglaltakat az érintett hatóság együttműködésének hiányában nem tudtuk tisztázni, felkértük a megyei főügyészt, hogy rendeljen el törvényességi vizsgálatot az ügyben.

Megállapítások, intézkedések:

A megyei főügyészség 2010 decemberében megvizsgálta a jegyző lakcímbejelentéssel kapcsolatos hatósági eljárásának törvényességét, melynek keretében sor került a települési önkormányzat jegyzőjének és polgármesterének meghallgatására. A rendelkezésre álló adatokból megállapítható, hogy a panaszos a Közigazgatási Hivatalnál is panasszal élt a jegyző ellen. Az írásbeli beadvány szerint a bejelentéshez szükséges valamennyi törvényi feltétel és melléklet rendelkezésre állt. A Hivatal felügyeleti jogkörében eljárva felhívta a jegyző figyelmét arra, hogy a lakcímbejelentéshez szükséges jogszabályi feltételek fennállása esetén nem mérlegelhet, a bejelentés nyilvántartásba vételét nem tagadhatja meg. A főügyész ennek alapján a Magyar Köztársaság Ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel – törvénysértő gyakorlat és mulasztás miatt felszólalással élt, mert a települési önkormányzat jegyzője a panaszos lakcímbejelentésre irányuló kérelme alapján a hatósági nyilvántartással kapcsolatos eljárást nem indította meg, a bejelentéseket a jegyző nem bírálta el, a Hivatalunktól érkezett megkereséseket nem érkeztette, illetve iktatta, és arra nem válaszolt. Felszólalásában a főügyész indítványozta, hogy a jegyző a jövőben a kérelem alapján tegyen eleget az eljárás megindítására irányuló kötelezettségének, amennyiben a bejelentés nem felel meg a jogszabályi rendelkezéseknek, úgy a bejelentést utasítsa el, ellenkező esetben tegyen eleget a bejegyzésnek. Ennek megfelelően a panaszos ügyében hozzon döntést.